26 Mart 2017 Pazar

Zerdeçal Ekstraktının Faydaları


Zerdeçalın etken maddelerini içeren gıda takviyesine zerdeçal ekstraktı denir. Zerdeçalın sağlığa faydaları hakkında bilgi sahibi olan ve bunlardan istifade etmek istediği halde zerdeçalı baharat olarak tüketmeyi istemeyen kişiler bitkinin bir nevi özütü diyebileceğimiz bu ekstraktları satın alarak ve bunları kullanmaktadırlar. Bu noktada insanların cevap aradıkları bazı sorular olmaktadır. Mesela bir çok kişi zerdeçalın faydaları nelerdir, diye sormaktadır ve ilginç tadı ve rengi ile hızla popüleritesi artan bu baharatın neye iyi geldiği sorgulamaktadır. Ötekiler ise biraz daha kuşkucu yaklaşmakta ve zerdeçalın ve zerdeçal ekstraktının arasında ne fark olduğunu ve zerdeçal ekstraktının gerçekten sağlığa olumlu bir etkisinin olup olmadığı sorgulamaktadırlar. Elbette özellikle bu ikinci problem zerdeçalın özütünü satın alıp bundan sağlık umanları ilgilendirmektedir. Aşağıda ilk olarak zerdeçalın neye faydalı olduğu anlatacağız. Ardından zerdeçal ve zerdeçal ekstraktı arasındaki farklardan söz edeceğiz.
Zerdeçal, Hindistan başta olmak üzere Güney Doğu Asya’da üretilen Curcuma Longa bitkisinin köklerinden üretilir. Bu kökler aslında taze olarak tüketilebilmektedir ve görünüşü çok parlak renkli ve yamuk şekilli bir havucu andırmaktadır. Taze zerdeçal kökü ülkemizde pek bulunmadığı için bu yazıda ondan çok fazla söz etmeyeceğiz. Zaten taze zerdeçalın faydaları ile marketlerde kolayca bulabileceğiniz toz zerdeçalın faydaları birbirinden çok da farklı değildir. Sonuç olarak ikisinin de kimyasal bileşimi birbirine çok yakındır ve her ikisi de kurkumin bileşiğini içermekte olup faydalarını bu bileşiğe borçludurlar.
Zerdeçalın en önemli faydası çok kuvvetli ve tesirli bir antioksidan olmasıdır. Zerdeçalın bu özelliği ona yaşlanmayı geciktirici ve kanseri önleyici bir nitelik kazandırmaktadır. Zerdeçalın tadını, aroması ve parlak sarı rengini veren kurkumin şüphesiz antioksidan olmasının da asıl sebebidir. Ancak bu nokta da zerdeçalla ilgili bir problem ortaya çıkmaktadır. Kurkumin, bağırsaklardan kana kolayca geçebilen bir madde değildir. Bu yüzden bütün vücudunuzun zerdeçalın kanser önleyici etkisini hissetmesi biraz zor olmaktadır ve her ne kadar zerdeçalın etkisi bütün hücrelerinize ulaşabiliyor olsa da bu etki az olmaktadır.
Zerdeçalın kilit öneme sahip bir başka faydası ise beynedir. Zerdeçalın beyni dokularını tahrip ederek bunama ve ölüme neden olan parkinson ve alzaymır hastalıklarına karşı umut vaad ettiğini bilim adamları söylemektedir. Bununla birlikte bu faydayı sağlayacak olan kurkumin kan-beyin bariyerini kolaylıkla geçtiği halde bağırsaklardan kana geçişi sınırlı olduğu için beyin terapötik seviyelere ulaşması oldukça zor olmakta ve etkisi ancak koruyucu düzeyde kalmaktadır.
Zerdeçal yerine zerdeçal ekstraktı kullanmakla zerdeçalın vereceği faydaları aynen tecrübe edebileceğiniz şüphelidir. Zira, bilim adamları birçok deneyde doğal haldeki zerdeçal çözeltisinin zerdeçalın etken maddesi kurkumine oranla daha etkili olduğunu görmüşlerdir. Bir başka deyişle asıl etkiyi yaratan kurkumin değil, zerdeçalın bileşiminde bulunan birçok maddenin ortak gücüdür. Zerdeçal ektraktı ise zerdeçalın içinde bulunup etkilerini ortaya çıkardığı düşünülen bir yada birkaç bileşiği içere nbir gıda takviyesidir. Bu bakımdan zerdeçal ekstraktının faydalarının zerdeçalın baharat hali ile aynı olacağı garanti değildir. Sağlığını düşünerek zerdeçala yönelmek iyi bir fikirdir ama tercih edilmesi gereken baharat zerdeçaldır. Zira, yukarıda açıkladığımızı şekilde zerdeçalın sağlığa yararının içindeki bir bileşikten ziyade birçok bileşiğin ortak çalışması sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bu mekanizmanın sırrı ise henüz çözülememiştir ve çözüleceğine dair bir belirti de yoktur. Zerdeçalın sırrını henüz çözemediğimiz için onu taklid edecek bir gıda takviyesi hazırlamanın mümkün olduğu söylemek de biraz güç olmaktadır. Bu yüzden en iyi zerdeçalı baharat olarak tüketmektir.