Mutfağınızda toz zencefil bulunuyorsa ve
bu süper faydalı baharatın şifalarından nasibinizi almak için bir gün daha
beklemeye sabredemeyecekseniz, zencefilden ağız tadınıza hitap edecek ama
hazırlanması da çok zaman almayan bir ara öğün yaratmanın vakti gelmiş
demektir. Mutfak tecrübesi engin olanlar veya anasında aşçı olarak doğmuşlar
için bu büyük bir problem olmasa gerek. Ama kepçe ile spatulanın farkını zor
bilen ve zencefil ile yapılan hiçbir yemekten haberi olmayanlar için de bir
çözüm var. Zencefil tutkunlarının acele durumlarda başvurduğu çözüm olan
zencefilli sütten söz ediyoruz.
Zencefili süte katarak içmek hem toz zencefilin faydalarını en kolay yoldan görmenin bir yoludur hem de kendi başına
da çok besleyici bir gıda olan sütü daha lezzetli ve ilginç bir içecek haline
getirir. Doğrusu kaliteli bir protein deposu olan sütü yeterince tüketmediğimiz
bir gerçek. Bir büyük bardak süt yaklaşık 7 gram vücudunuzda kullanıma hazır
protein içerir. Eğer içtiğiniz keçi sütü ise o zaman proteinin kalitesi daha da
yüksek olur. İster keçi ister inek sütü için, protein dışında D vitamini, B12
vitamini ve kalsiyum gibi öyle her gıdadan alamayacağınız ender bulunan ama çok
gerekli vitamin ve minerallerden oluşan bir kokteyl içmiş gibi olursunuz. Böyle
olduğu halde bu muhteşem içeceği bir sebepten dolayı içmiyoruz. Tadı çok yavan.
Gerçekten süt içmek, çoğumuz için tek düze bir yağ tadına boğulmanın ardından
gelen şişkinlik ve uyuklama demektir. Bir tatlı kaşığı zencefil bu durumu
değiştirebilir.
Zencefilin tadını bilmeyenler için nasıl
bir baharat olduğundan biraz söz edelim. Zencefili en iyi tanımlayacak kelime
“aromatik”. Aromatik, keskin ama hoş bir kokusu ve tadı olan şey demektir.
Zencefilin tadı acımsı ama biberden kesinlikle farklıdır. Mideyi hiçbir şekilde
rahatsız etmeyen zencefilin faydası aslında esas olarak mideyedir. Zencefil,
çok yaygın bir problem olan sütten kaynaklanan şişkinlik, gaz ve mide
bulantılarını engeller. Bu yüzden süt içmeyi sevmeyenler zencefilli süte
bayılacaktır. Zencefilli süt çok hafif acı ve ferahlatıcı bir aromaya sahip
olur. Zencefilin hoş kokusu ise sütün bayıcı yağ kokusunu iyi maskeler. Böylece
sütün sizi rahatsız edebilecek bütün yönleri içine kattığınız bir kaşık baharat
ile dengelenmiş olur.
Süte kattığınız zencefilin faydaları
kuşkusuz sütü güzelleştirmesiyle ilgili değil. Zencefil kendi başına da vücudu
birçok hastalığa karşı koruyucu özellikleri olan bir tür bitkisel
antibiyotiktir. Zencefilin özellikle mide ve bağırsakta kanser oluşumuyla
savaştığı yönünde her geçen gün yeni bir araştırma sonucu bilim adamları
tarafından bize sunuluyor. Beyin hücrelerinin harekete geçirerek zihni açan
zencefil yağ rezervlerinizin de enerjiye dönüşerek kilo vermenizi ve zinde
olmanızı sağlıyor. Özellikle unutkanlık yaşıyorsanız zerdeçal ile birlikte
zencefili de deneyebilirsiniz. Bunun dışında zencefil ile kalp sağlığı ve
kolesterolün azalması arasında da bir bağlantı olabileceği iddiaları var. Son
olarak özellikle tarçın ile birlikte kullanıldığında zencefil şekerin
yükselmesini önlüyor.
Yazımızın başından beri zencefilli sütü
övüp durduk ama bunu nasıl hazırlayacağınızı anlatmadık. Zencefilli sütün başlıca
iki çeşidi vardır: Sadece zencefilli süt veya zencefilli ballı süt. Benim
tercihim ve size de tavsiye edeceğim ballı olanıdır çünkü hem çok daha lezzetli
oluyor hem de kendisi de şifalı bir ürün olan bal devreye girince zencefilin
etkileri de katlanıyor. Yapılışı gayet basit. Bir çorba kaşığı kaliteli bal ile
bir çay kaşığı toz zencefili karıştırın. Ballı zencefilin faydası kendi başına
da kayda değer. Bunu hergün kaşıklayıp yutsanız ne öksürük kalıyor ne grip, ne
alerji. Enerji veren bu karışım soğuğa dayanıklı olmanızı ve çabuk üşümemeyi
sağlıyor. Ballı zencefili süte katmak ise bambaşka bir tecrübe.