16 Ağustos 2016 Salı

Ballı Zencefilin Faydaları


Zencefilli bal, toz zencefilin faydaları ile doğal çam balı veya çiçek balının şifasını birleştirerek iyileştirici etkisi çok yoğun ama aynı zamanda yenilebilirliği tam bir gıda elde etmenin pratik bir yoludur. Zencefili balla karışıtırmanın en önemli faydası da burada gizli. Bal tek başına yendiğinde aşırı susatarak insanı tıkayan şeker deposu bir gıda. Zencefil ise acılığı nedeniyle tüketmesi zor bir baharat. İkisi bir araya gelince zencefil balın kuru tadını çeşnilendiriyor, bal ise yoğun şekerli tadıyla zencefilin acılığını örtüyor. Ortaya çıkan macun hem ferahlatıcı, hem iştah açıcı, hem enerji verici bir şifa deposu.

Ballı zencefil yapmak için en küçük kavanozdaki ballardan bir tane alın. Buna üç dolu tatlı kaşığı toz zencefil ekleyin. Dilerseniz daha büyük bir kavanoz bala oranlı olacak şekilde daha çok zencefil ekleyebilirsiniz. Orana sıkı sıkıya bağlı kalmaya da mecbur hissetmeyin. Bizim verdiğimiz miktar sadece ilk ballı zencefilinizi hazırlarken soze yol göstermek için. Bunu ağız tadınıza ve istediğiniz zencefil dozajına göre ayarlayacak olan sizsiniz. Eğer ballı zencefili çok sık kullanmayacaksanız her kullanımdan önce çok az miktar hazırlamak da mümkün ama karışımın eriyerek belli bir kıvam kazanması ve zencefilin balın içinde iyice çözülmesi için karışımın biraz dinlenmesi uygun. Bu sebeple en iyisi belli bir miktar ballı zencefil hazırlayıp onu dinlendirmek ve gerektikçe kullanmak. Hazırladığınız macunu oda sıcaklığında da tutabilirsiniz ama serin bir köşede veya buzdolabında tutmak daha güzel sonuç verebilir. Dikkat etmeniz gereken ise balın gerçek, şeker katılmamış ve organik bal olması.
Ballı zencefilin birçok faydaları var. Gerek zencefil gerek organik bal enfeksiyonlarla savaşan ve mikropların yaşamasına geçit vermeyen besinler. Özellikle zencefilin faydaları listesinde doğal antibiyotik olması ilk sırada geliyor. Zencefil aynı zamanda şişmeleri ve alerjileri hafifleten doğal bir bağışıklık düzenleyici. Bu sayede ballı zencefil öksürüğü kesmeye yarar, bulantıyı azaltır ve her türlü mikrop hastalığına iyi gelme potansiyeline sahip. Öksürük için en iyisi ballı zencefili sade olarak kaşıklamaktır.
Ballı zencefile isteğe göre limon suyu veya limon kabuğu katılmak suretiyle güçlü bir grip önleyici elde edilebilir. Limonlu ballı zencefil en iyi çay olarak tuketilir. İyice bekleyip kıvamlanmış limonlu ballı zencefile kaynar su katarak yapılan bu çayda zencefilin yararları en iyi şekilde mevcuttur. Bu çay kış aylarında çok iyi gider çünkü zencefil aynı zamanda vücut ısısını yükseltici bir etkiye sahiptir. Zencefil çayını yemeklerden sonra içmek kalori yakmayı sağlar ve kış boyunca ortaya çıkan istenmeyen yağlanmayı kontrol altına alır. Zencefil çayı ayrıca fazla yemekten dolayı rahatsız olan mideye soda etkisi yapar ve sindirimi rahatlatır.
Ballı zencefili kullanmak için bir başka yöntem ise süte katmaktır. Zencefilli süt sıcak içilirse öksürüğü azaltır, balgam söktürür, boğazdaki şişmeyi rahatlatır, zaafiyeti önler ve mide bulantısını geçirir. Zencefilli sütün faydaları en iyi sabah kahvaltısından sonra veya gece yatmadan içilirse ortaya çıkar. Zencefil bağırsakları çalıştırıcı bir etkiye sahiptir. Yağlı sütle birlikte içildiğinde çabucak tuvalete çıkmaya sebep olabilir. Bu durum kabızlıktan muzdarip kişiler için fayda sağlayabilir ama eğer sütün çok iyi gelmediği kişilerden iseniz zencefilli süt sizin için en iyi seçenek olmayabilir.
Bal zencefil karışımı isteğe bağlı olarak çeşitli yiyecekleri tatlandırmakta da kullanılabilir. Bu ilaç nitelikli doğal karışımı kurabiyelere katkı yapabilirsiniz yada kahvaltıda ekmeğinize sürebilirsiniz. Zencefilli bal, müsli ve yulaf ezmesi gibi sağlıklı kahvaltılıkları da enfes bir şekilde tatlandırıp daha yenilesi bir hale getirecektir. Zencefil ve bal öyle ideal bir birliktelik oluşturur ki biraz hayal gücü ile bu karışımı lezzetli bir şekilde kullanmanın yollarına siz de yenilerini ekleyebilirsiniz.