Ballı zencefil yapmak için en küçük
kavanozdaki ballardan bir tane alın. Buna üç dolu tatlı kaşığı toz zencefil
ekleyin. Dilerseniz daha büyük bir kavanoz bala oranlı olacak şekilde daha çok
zencefil ekleyebilirsiniz. Orana sıkı sıkıya bağlı kalmaya da mecbur
hissetmeyin. Bizim verdiğimiz miktar sadece ilk ballı zencefilinizi hazırlarken
soze yol göstermek için. Bunu ağız tadınıza ve istediğiniz zencefil dozajına
göre ayarlayacak olan sizsiniz. Eğer ballı zencefili çok sık kullanmayacaksanız
her kullanımdan önce çok az miktar hazırlamak da mümkün ama karışımın eriyerek
belli bir kıvam kazanması ve zencefilin balın içinde iyice çözülmesi için
karışımın biraz dinlenmesi uygun. Bu sebeple en iyisi belli bir miktar ballı
zencefil hazırlayıp onu dinlendirmek ve gerektikçe kullanmak. Hazırladığınız
macunu oda sıcaklığında da tutabilirsiniz ama serin bir köşede veya
buzdolabında tutmak daha güzel sonuç verebilir. Dikkat etmeniz gereken ise
balın gerçek, şeker katılmamış ve organik bal olması.
Ballı zencefilin birçok faydaları var.
Gerek zencefil gerek organik bal enfeksiyonlarla savaşan ve mikropların
yaşamasına geçit vermeyen besinler. Özellikle zencefilin faydaları listesinde
doğal antibiyotik olması ilk sırada geliyor. Zencefil aynı zamanda şişmeleri ve
alerjileri hafifleten doğal bir bağışıklık düzenleyici. Bu sayede ballı
zencefil öksürüğü kesmeye yarar, bulantıyı azaltır ve her türlü mikrop
hastalığına iyi gelme potansiyeline sahip. Öksürük için en iyisi ballı
zencefili sade olarak kaşıklamaktır.
Ballı zencefile isteğe göre limon suyu
veya limon kabuğu katılmak suretiyle güçlü bir grip önleyici elde edilebilir.
Limonlu ballı zencefil en iyi çay olarak tuketilir. İyice bekleyip kıvamlanmış
limonlu ballı zencefile kaynar su katarak yapılan bu çayda zencefilin yararları
en iyi şekilde mevcuttur. Bu çay kış aylarında çok iyi gider çünkü zencefil
aynı zamanda vücut ısısını yükseltici bir etkiye sahiptir. Zencefil çayını
yemeklerden sonra içmek kalori yakmayı sağlar ve kış boyunca ortaya çıkan
istenmeyen yağlanmayı kontrol altına alır. Zencefil çayı ayrıca fazla yemekten
dolayı rahatsız olan mideye soda etkisi yapar ve sindirimi rahatlatır.
Ballı zencefili kullanmak için bir başka
yöntem ise süte katmaktır. Zencefilli süt sıcak içilirse öksürüğü azaltır,
balgam söktürür, boğazdaki şişmeyi rahatlatır, zaafiyeti önler ve mide
bulantısını geçirir. Zencefilli sütün faydaları en iyi sabah kahvaltısından
sonra veya gece yatmadan içilirse ortaya çıkar. Zencefil bağırsakları çalıştırıcı
bir etkiye sahiptir. Yağlı sütle birlikte içildiğinde çabucak tuvalete çıkmaya
sebep olabilir. Bu durum kabızlıktan muzdarip kişiler için fayda sağlayabilir
ama eğer sütün çok iyi gelmediği kişilerden iseniz zencefilli süt sizin için en
iyi seçenek olmayabilir.
Bal zencefil karışımı isteğe bağlı
olarak çeşitli yiyecekleri tatlandırmakta da kullanılabilir. Bu ilaç nitelikli
doğal karışımı kurabiyelere katkı yapabilirsiniz yada kahvaltıda ekmeğinize
sürebilirsiniz. Zencefilli bal, müsli ve yulaf ezmesi gibi sağlıklı
kahvaltılıkları da enfes bir şekilde tatlandırıp daha yenilesi bir hale
getirecektir. Zencefil ve bal öyle ideal bir birliktelik oluşturur ki biraz
hayal gücü ile bu karışımı lezzetli bir şekilde kullanmanın yollarına siz de
yenilerini ekleyebilirsiniz.