17 Ağustos 2016 Çarşamba

Zencefilin Sağlığa Faydaları




Zencefilin iki çeşidi var: Taze kök zencefil ve kurutulmuş toz zencefil baharatı. Toz zencefil diğer baharatlara nazaran suda ve karışımlarda daha zor eriyen hatta hiç erimeyen bir toz. Lifli bir yapısı var ve sebzemsi birşeyin parçalanmasıyla yapıldığı çok belli. Sıcak bir bardak zencefilli süt içtiğinizde zencefil taneciklerini çiğnemek mümkün oluyor ve çok beklerseniz zencefil taneleri sütün dibine çökebiliyor. Bununla birlikte tadını ve aromasını kolayca dışarı veriyor ve zencefili eklediğiniz karışıma farklı bir tat katmaktan geri durmuyor. Kök zencefil ise biraz daha keskin tatlı ve baharattan çok sebzeye benzeyen bir formatta karşımıza çıkıyor. Taze zencefil doğrudan yemeklere katılıp kaynatılarak yada kızartmaların yanına eklenerek tat veriyor. Taze zencefilin miktarını fazla abartmamak gerek çünkü çok acı olabiliyor. Eğer zencefilin acısı bana dokunmaz diyorsanız, gene kök zencefilden apılan zencefil shot, diye bir seçenek de mevcut. Taze zencefil ile yapılan güzel bir içecek ise zencefil çayı.
Toz zencefilin faydaları ile taze kök zencefilinkiler arasında bir fark olup olmadığını sorarsanız ilk önce ikisinin kimyasal yapısında küçük bir takım farklar olduğunu belirtmemiz gerek. Topraktan yeni toplanmış taze zencefil köklerinde bilim adamlarının gingerol adını verdiği organik bir bileşik bulunur ve genel olarak zencefilin faydaları ve şifalarından bu bileşik sorumludur, diyebiliyoruz. Taze zencefil toza dönüştürülmeden önce kurutma işleminden geçirilirken adeta sıcakta kavrularak içindeki bütün suyun uçup gitmesi sağlanıyor. Gingerol molekülleri de bu yoğun ısıtma işleminden payına düşeni alıp değişime uğruyor. Bu yüzden kuru toz zencefilde gingerol neredeyse tamamen kaybolup yerini zingeron ve şogaol adlı iki başka bileşiğe bırakıyor. Bu ikisi de aslında gingerolden türeyen maddeler ve gerek yapı gerekse vücuttaki etkileri açısından çok büyük bir farkları yok. İşte bu yüzden kök zencefil ile toz zencefilin farkı sorusuna verebileceğimiz yanıt şu: Faydaları ve etkileri açısından çok küçük bir fark var ama bu bilim adamlarının bile ilgisini çekecek kadar bile bir şey değil zira araştırma sonuçları da toz zencefil ile taze zencefilin sağlığa aynı etkileri yaptığını gösteriyor. Öyle ise bu etkiler nelerdir?
Zencefili sağlığa yararlarını saymaya başlayınca ilk sıraya yerleşecek olan her zaman rakipsiz olarak mide bulantısına iyi gelmesidir. Artık zencefille özdeşleşmiş olan bulantıyı kesme özelliğini küçük bir miktar zencefil tükettiğiniz de bile farkedersiniz. Zencefili tedavi amaçlı kullanan en eski insanlardan bu yana istisnasız mide bulantısı geçirme etkisi her seferinde gösteren mucize kök zencefilin bu faydası bilimsel araştırmalar ile de defalarca ortaya konmuş bulunuyor. İster suyunu sıkın, ister çay yapın, ister balla karıştırın, zencefil araba tutması, deniz tutması, hamilelik ve öteki sebeplerden olan bulantılara doğal bir çözüm oluşturuyor.
Herhangi bir gazetenin sağlık sayfasını açsanız ilk karşınıza çıkacak haber kanseri önleyen yeni bir bitkinin keşfedildiğidir. Gerçekten bugünlerde kanser mucize çare haberleriyle o kadar çok karşı karşıya geliyoruz ki zencefilin de kanseri önlediğini söylemeden önce insan biraz duraklıyor. İşin gerçeği şu ki zencefil kanser oluşumunu engellemekten başlayıp mevcut kanser hücrelerini öldürmeye kadar her aşama da kanserin karşısına dikilen bir bitki. Bu açıdan tek eksiği ise zencefildeki anti-kanserojen maddelerin sindirim sisteminde çok iyi emilmemesi. Bu yüzden vücudun genelindeki zencefil derişimi çok yüksek olmuyor. Ancak bağırsaklar başka. Zencefili yediğinizde doğrudan bağırsaklara etki ediyor ve en iyi önlediği kanser çeşidi de kolon kanseri.
Tıpkı kanser gibi zayıflama da medyada çok yer alan, popüler ama yalan yanlış bilgilere de çok açık bir konu. Zencefil bu zayıflama alanında da uydurma değil gerçekten etkili bir bitki olarak faydalarına bir yenisi eklemiş. Zencefil ile zayıflamak için onu yemeklerinize katabilir yada yemekten sonra bir bardak zencefilli bitki çayı içebilirsiniz. Kas geliştirmeyle ilgilenenler ise zencefilli sütün faydalarını bizzat görmek isteyebilirler. Zencefili nasıl tüketirseniz tüketin, zayıflamaya bir faydası olmasını istiyorsanız o sırada yeni yemek yemiş olmanız gerekli. Çünkü zencefilin zayıflamaya faydası mideye indirdiğiniz kalorileri daha midenizdeyken yakmasından geçiyor. Yemekle birlikte veya yemekten sonra alınan zencefil yemeklerden kana geçen kalori miktarını yüzde 10-15 civarında azaltabiliyor. Eğer zencefil çayını içtiğinizde mideniz boşsa tabi ki bu etkiyi göremiyorsunuz.
Zencefilden faydalanmak için lezzetli ve kolay bir yöntem ballı zencefil hazırlamak. Bunu yaparken bala kattığınız zencefil oranını ilk önce az tutun çünkü alışık olmayanlara biraz acı gelebilir. Süte katarak veya limonla birlikte çayını yaparak ballı zencefilin faydalarını siz de hissedebilirsiniz.